Η CURRENT Athens είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #9 Κωστής Βελώνης

Akwa Ibom

Βαλτετσίου 35, 10681 Αθήνα www.akwaibomathens.org Οδήγησέ με

Δεσμοί κάποιας έντασης

Επιμέλεια: Μάγια Τούντα
Είσοδος: Δωρεάν
Εγκαίνια: 03.12.2019, 19:00
11.12.2019-14.02.2020

Τετάρτη-Παρασκευή: 11:00-18:00 και κατόπιν ραντεβού κατά τη διάρκεια εκθέσεων

Προσθήκη στο ημερολόγιο 2019:12:03 19:00:00 2020:02:14 02:00:00 Europe/Athens Δεσμοί κάποιας έντασης Δεσμοί κάποιας έντασης - More informations on /el/events/event/2664-ties-to-people-of-a-certain-intensity Akwa Ibom Μάγια Τούντα

Η Akwa Ibom ανακοινώνει την εναρκτήρια έκθεση της “Δεσμοί κάποιας έντασης” που θα ανοίξει στο κοινό την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. Θα είναι μια ασυνήθης ομαδική παρουσίαση που περιλαμβάνει μια νέα ταινία δύο μερών της Rosalind Nashashibi και έξι πίνακες του νεοϊδρυθέντος ΝΒΑ (Agency of New Way). Το ΝΒΑ είναι μια συνεργασία ανάμεσα στους Nick Bastis, Liudvikas Buklys, Gintaras Didžiapetris, Dalia Dūdenaitė, Ona Kvintaitė και Elena Narbutaitė. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το έργο τους θα προβληθεί δημόσια. Η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς τους με τίτλο “Giant” έλαβε χώρο στην Kunstverein Langenhagen της Γερμανίας το 2019, αποτελούμενη από δύο τοιχογραφίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα μέλη του ΝΒΑ εμφανίζονται στην ταινία της Rosalind Nashashibi  “Part One: Where there is a joyous mood, there a comrade will appear to share a glass of wine” και “Part Two: The moon nearly at the full. The team horse goes astray” που θα προβάλεται στο διπλανό δωμάτιο. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μια προσωπική εμφάνιση αυτών των καλλιτεχνών, ενώ στο δεύτερο οι καλλιτέχνες υποδύονται φαντασιακούς χαρακτήρες. Η ταινία, ωστόσο, δεν είναι πορτρέτο του ΝΒΑ. Τα μέλη της περιλαμβάνουν τρεις γενιές από διαφορετικές γεωπολιτικές ζώνες και εποχές, δύο ανύπαντρες μητέρες με τα παιδιά τους, παππούδες και αδέρφια.

Εμπνευσμένη από την ιστορία “The Shobies’ Story” της Ursula K. Le Guin, η οποία αφηγείται την ιστορία των πρώτων ταξιδιωτών του χωροχρόνου με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, η ταινία εξετάζει πώς μπορούμε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους άλλους εκτός γραμμικού χρόνου, εκεί που η γλώσσα, και επομένως και η επικοινωνία, καταρρέουν. Η ταινία προσεγγίζει την αγάπη – “την γενική αγάπη, όχι μόνο την προσωπική” όπως λέει η Έλενα – ως μία βαθύτερη επικοινωνία και ως έναν δεσμό που δημιουργείται μέσα από τον συγχρονισμό. Η Nashashibi ακολούθησε το “I Ching”, ένα αρχαίο εγχειρίδιο Κινεζικής μαντείας για να διαμορφώσει την παραγωγή της ταινίας αλλά και για να δώσει τίτλους στα δύο της μέρη. Το αποτέλεσμα είναι μια ιδιόμορφη ταινία επιστημονικής φαντασίας που θυμίζει συνεργατική “αυτο-μυθοπλασία”.

Η Rosalind Nashashibi είναι καλλιτέχνις με έδρα το Λονδίνο που ασχολείται με το σινεμά και τη ζωγραφική. Πρόσφατες εκθέσεις της έγιναν στο Witte de With στο Ρότερνταμ το 2018, στο Secession στην Βιέννη και στο CAAC Sevilla το 2019. Επί του παρόντος, η Nashashibi είναι artist-in-residence στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Υπήρξε υποψήφια του βραβείου Turner το 2017 και η δουλειά της συμπεριλήφθηκε στη Documenta 14, στη Manifesta 7, στη Σκανδιναβική Triennaal και στη μπιενάλε της Sharjah 10 και κέρδισε το βραβείο Beck’s Futures το 2003. Είναι καθηγήτρια τέχνης στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths στο Λονδίνο, και είναι μέρος του διδύμου Nashashibi / Skaer με την καλλιτέχνιδα Lucy Skaer.

Το NBA (Agency of New Way) είναι μια ομάδα που παράγει έργα τέχνης και εκθέσεις. Στην συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζονται πίνακες του ΝΒΑ που έγιναν από τους Nick Bastis, Liudvikas Buklys, Gintaras Didžiapetris, Dalia Dūdenaitė, Ona Kvintaitė και Elena Narbutaitė.

Δεσμοί κάποιας έντασης