Η CURRENT Athens είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #9 Κωστής Βελώνης

Safe Place

Είσοδος: Δωρεάν
Εγκαίνια: 15.04.2019, 20:00
16.04.2019-18.05.2019

Δευτέρα-Παρασκευή: 11:00-20:00
Σάββατο: 12:00-18:00

Προσθήκη στο ημερολόγιο 2019:04:15 20:00:00 2019:05:18 23:29:00 Europe/Athens Safe Place Safe Place - More informations on /el/events/event/2220-safe-place Φωταγωγός Αίθουσα Τέχνης - Εκδόσεις Το Ροδακιό Ειρήνη Διάδου, Μπία Παπαδοπούλου

Εγκαινιάζεται στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, μια έκθεση της ζωγράφου Ειρήνης Διάδου με τίτλο SAFE PLACE.
Παράλληλα λειτουργεί από το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στην πρώην Αποθήκη Χάρτου Σπηλιωτόπουλος, Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, η έκθεσή της με τίτλο MARK OF CAIN.

Οι δυο εκθέσεις λειτουργούν διαλεκτικά, συντάσσοντας παράλληλα μια πραγματεία πάνω στη βία και ένα αφήγημα αισιόδοξης θέασης του κόσμου.

Για την έκθεση Safe-place η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου σημειώνει: «Έργα μικρών διαστάσεων, συγκροτούνται από ήρεμες χειρονομιακές πινελιές που αναπτύσσονται σε οριζόντια διάταξη. Πρόκειται για τοπία, όπως αποκαλύπτουν οι τίτλοι, με ατάραχες θάλασσες και καθαρούς ουρανούς που μοιάζουν να υπόσχονται την άφιξη στο λιμάνι, σε τόπους ασφαλείς, ήσυχους, ουτοπικούς.»

Για την έκθεση Mark of Cain (on violence) η Μπία Παπαδοπούλου γράφει : «Η Ειρήνη Διάδου περιδιαβαίνει την ιστορία της ανθρωπότητας για να ανασύρει μέσα από τη ζωγραφική της πραγματικά γεγονότα που ταράζουν και αφυπνίζουν. Οι πίνακές της, αφαιρετικές σκηνές ενός μακάβριου θεάτρου του παραλόγου, υπαινίσσονται απειλητικές και εχθρικές καταστάσεις, εγείροντας συναισθήματα επισφάλειας. Σε απόλυτη συνέργεια με τον αρχιτεκτονικό χώρο, την έως πρότινος εγκαταλελειμμένη αποθήκη χάρτου με τα εμφανή ίχνη φθοράς, τα έργα συνθέτουν ένα φορτισμένο ζωγραφικό περιβάλλον καθυποβάλλοντας τους θεατές… Οι αποτρόπαιες στιγμές της ιστορίας αποτυπώνονται μεταλλαγμένες στον καμβά ως πράξη προσωπικής λύτρωσης της καλλιτέχνιδας και εξορκισμού του κακού. Βίαιες χειρονομίες που μοιάζουν να εξωτερικεύουν αυτόματα συνειδητό και ασυνείδητο, σκιαγραφούν συνθέσεις που συνειρμικά παραπέμπουν σε εκρήξεις, σκότος, αίμα, καμένη γη. Τέχνη βαθύτατα πολιτική και κοινωνική, ενδεδυμένη με το λυρικό πέπλο και τη δυναμική πυγμή της αφαίρεσης, η ζωγραφική της Διάδου λειτουργεί εν είδει οπτικού μανιφέστο. Η έκθεση υπογραμμίζει τη διαχρονικότητα της ανείπωτης βίας, έκδηλης από τις απαρχές του κόσμου όπως υποδηλώνει η Βιβλική αναφορά του τίτλου στον Κάιν, θέτοντας ηθικά ερωτήματα γύρω από την ίδια την ανθρώπινη φύση.»

Τις εκθέσεις επιμελείται η Ειρήνη Διάδου, σε συνεργασία με την Μπία Παπαδοπούλου.

Safe Place