Η CURRENT Athens είναι μία πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Ταξιδεύοντας στο Δωμάτιό μου: Βραδιά ανάγνωσης και παρουσίασης καταλόγου

Επιμέλεια: Κίκα Κυριακάκου
Είσοδος: Δωρεάν
Εκδήλωση: 17.04.2019, 19:00
Προσθήκη στο ημερολόγιο 2019:04:17 19:00:00 2019:04:17 19:00:00 Europe/Athens Ταξιδεύοντας στο Δωμάτιό μου: Βραδιά ανάγνωσης και παρουσίασης καταλόγου Ταξιδεύοντας στο Δωμάτιό μου: Βραδιά ανάγνωσης και παρουσίασης καταλόγου - More informations on /el/events/event/2211-voyage-around-my-room-reading-night-and-catalogue-presentation Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηνών Κίκα Κυριακάκου

Στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Ταξιδεύοντας στο Δωμάτιό μου» και της παρουσίασης της έκδοσης που τη συνοδεύει διοργανώνεται μια βραδιά ανάγνωσης στο Κέντρο Τεχνών υπό την επιμέλεια των ποιητών Δήμητρας Ιωάννου και Θεόδωρου Χιώτη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διαβαστούν κείμενα από τη συλλεκτική έκδοση που συνοδεύει την έκθεση, καθώς και κείμενα σύγχρονων δημιουργών που πραγματεύονται το θέμα του δωματίου στη σύγχρονη εποχή. Στη βραδιά θα συμμετάσχει και η καλλιτέχνης και συγγραφέας Jeanne Graff, η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα με την υποστήριξη της Embassy of Switzerland in Greece / Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα

Η έκθεση και η έκδοση έχουν ως σημείο αφετηρίας το εμβληματικό δοκίμιο της Virginia Woolf “A Room of One’s Own” του 1926 και τη σύνδεσή του με πρόσφατα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως ο ψηφιακός φεμινισμός και το κίνημα #metoo. Το δωμάτιο (ma chambre), ο προσωπικός χώρος, όπως περιγράφηκε στο κλασικό βιβλίο του Xavier de Maistre “Voyage Autour de Ma Chambre” (1794) από όπου και προέρχεται ο τίτλος, καθώς και έννοιες όπως η ιδιωτικότητα, η αυτονομία και η αυτοέκφραση αποτελούν βασικά σημεία αναφοράς στα έργα με τα οποία συμμετέχουν στην έκθεση διεθνείς σύγχρονοι εικαστικοί και συγγραφείς. Σκοπός να αναπτυχθεί ένας διάλογος γύρω από τις έννοιες δωμάτιο και προσωπικός χώρος συνεχίζοντας τη συζήτηση που ξεκίνησαν κλασικά δοκίμια και λογοτεχνικά έργα. Η έκδοση θα κυκλοφορήσει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά σε περιορισμένα αντίτυπα και περιλαμβάνει κείμενα των Sam Albatros, Philomena Epps, Jeanne Graff, Δήμητρας Ιωάννου, Αντώνη Κατσούρη, Sharon Kivland, Κίκα Κυριακάκου, Sylvere Lotringer, Antonia Marsh, Ευτέρπης Μήτσης, Maria F Dolores, Θεόδωρου Χιώτη.

Την έκθεση «Ταξιδεύοντας στο Δωμάτιό μου» διοργανώνει η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Sophia Al Maria, Κωστής Βελώνης, Jeanne Graff, Philomena Epps, Δημήτρης Ιωάννου, Sharon Kivland, Sylvere Lotringer, Jonas Mekas, Μάρω Μιχαλακάκου, Ντόρα Οικονόμου, Amalia Ulman, Εύα Στεφανή, Juliana Huxtable, Θεόδωρος Χιώτης.

Επιμέλεια έκθεσης και έκδοσης: Κίκα Κυριακάκου
Συντονισμός παραγωγής: Βίκυ Τσίρου

Ταξιδεύοντας στο Δωμάτιό μου: Βραδιά ανάγνωσης και παρουσίασης καταλόγου