Η CURRENT Athens είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #17 Δήμητρα Κονδυλάτου

Η σειρά εκδηλώσεων Synaēsthesia, θα μετατρέψει ένα ιστορικό κτήριο στην καρδιά της Αθήνας σε ένα πειραματικό χώρο για την ανάμιξη οπτικοακουστικών αισθήσεων.

Ο όρος Synaēsthesia ορίζει τη συγχώνευση των πέντε ανθρώπινων αισθήσεων. Αναδημιουργώντας αυτή τη φαινομενική εξαίρεση οι curators του event, μυούν το κοινό σε ένα event που περιλαμβάνει ήχο, video, body performance, sculptures και scent installations.

Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάθε μία από τις ανθρώπινες αισθήσεις και δημιουργούν μια multi-sensory εμπειρία. Μετά το επιτυχημένο event series στο Βερολίνο, η collective που αποτελείται από την Eva Mikelatou, τη Laura Bestle, Veslemoy Rustad Holseter και Alexandra Koumantaki φερνουν το Synaēsthesia στην Αθήνα.

Curatorial Advisory: Georgia Liapi

Το Berlin based event series Synaēsthesia, έρχεται στο XBooze Cooperativa με 10 διεθνείς και εγχώριους καλλιτέχνες και μια σειρά απο music, body performances και installations που θα διαρκέσουν 6 ώρες, από νωρίς το βραδυ μέχρι τα ξημερώματα Παρασκευής. Το Synaēsthesia θα βρίσκεται στον 1ο οροφο του Booze οπου οι καλλιτέχνες θα εναλλάσονται ανα μια ωρα.

Οι διεθνείς συμμετοχές του line-up:

Τη βραδιά θα ανοίξει το performance group, Nullam Rem Natam, οι residents της ομάδας Liber Null, παρουσιάζουν ενα scent installation καθως και ενα αλχημικό μίγμα της ελληνικής μυθολογίας, θέατρο του παραλόγου, των τελετουργικών πειραμάτων που χρησιμοποιούν πρωταρχικά στοιχεία του ήχου και live painting. Μερικοί χώροι και γκαλερί που παρουσίασαν το έργο τους: Säule Berghain, Champ Libre Paris, Constant Value Seoul, Korner Taipei and KGRN Tokyo.

Στη συνέχεια, ενα απο τα βασικά μέλη της κολλεκτίβας, PSYCHATRIAN aka Laura Mrls με cinematic και black metal επιρροές θα παρουσιάσει ενα πειραματικό dj set.

Η artist Chaveli Sifre, συνιδρύτρια του Scent Club Berlin, μιας κοινότητας καλλιτεχνών και επιστημόνων που ασχολούνται με το άρωμα και την όσφρηση ως μέσο, και την La Escuela del Olor, μια καλλιτεχνική συλλογική επιχείρηση που αναλαμβάνει το φιλόδοξο έργο της επεξεργασίας, συλλογής και δημιουργίας του πρώτου οσφρητικού αρχείου της Καραϊβικής, δημιουργεί την scent ταυτότητα του event. Grinderteeth, το solo-project της Veslemøy Rustad Holseter, μέλος των Synaēsthesia + No Shade, χρησιμοποιεί live improvisation μέσω midi-mapping, Max Msp and sequencers για να δημιουργήσει noise soundscapes συνδιάζοντας beats με φωνητικά.

Παράλληλα, τη Πεμπτη θα πραγματοποιηθει η πρεμιέρα του Video “Meat Voices” που διερευνά την έννοια του ASMR (Autonomus Sensory Meridian Response) απο τον Antoine Imberechts (Eugène Kahlo) & Mira Gouled. Η πειραματική αυτη προσέγγιση του βίντεο προέρχεται έπειτα απο 'ενα artist- residency στην εξερεύνηση του ήχου και τεχνικές improvisation.

Οι Athens - based: V3sta με κύριες εμπνεύσεις από ρετρό φουτουριστικό ιαπωνικό animation, ελεύθερη μορφή συνθετικής προσέγγισης και ο Yorgas Helmet, με χαρακτηριστικό black metal - noise ήχο που βασίζεται σε διασυνδεδεμένες ψηφιακές και αναλογικές συσκευές και φωνητικά, θα παρουσιάζουν το νέο τους αλμπουμ “Gene” για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Oι Free Piece of Tape (Γιώργος Αξιώτης aka Turbo Teeth & Ευθύμης Θεοδόσης aka Bill Anagnos) δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 2001 ξεκινώντας μια ηχητική δράση μέσω της οποίας ανέπτυξαν μια κοινή συνειδητότητα απέναντι στον ήχο. Το ενδιαφέρον τους εστιάζει στην άρθρωση ενός μουσικού ιδιώματος, που αποτελείται από free-form drone περιβάλλοντα, πολυεπίπεδα ηχητικά cut-ups, στιγμιαίες συνθέσεις αλλά και στην παράλληλη δόμηση μιας ιδιαίτερης psych- dub αισθητικής.

Τέλος, οι επιρροές του Morah θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα από electro, techno σε post-punk και βιομηχανικούς, leftfield. Ο Morah αρχικά έγινε γνωστός με την πρώτη του κυκλοφορία στo label της Helena Hauff, Return to Disorder. Είναι ο founder τou Phormix, μια πλατφόρμα που προωθεί την ηλεκτρονική μουσική και ταυτόχρονα μια σειρά εκδηλώσεων και podcast.

Synaēsthesia