Η CURRENT Athens είναι μία πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #17 Δήμητρα Κονδυλάτου
Εγκαίνια: 29.11.2019, 19:00
30.11.2019-08.12.2019

Κάθε μέρα 17:00-20:00

Προσθήκη στο ημερολόγιο 2019:11:29 19:00:00 2019:12:08 19:37:00 Europe/Athens On the edge of the Blade we run On the edge of the Blade we run - More informations on /el/events/event/2648-on-the-edge-of-the-blade-we-run PLYFA Factory Αλέξανδρος Τζάννης

Ο τίτλος της έκθεσης On the edge of the Blade we run είναι μία παράφραση της ομότιτλης ταινίας Blade Runner, που βγήκε στις αίθουσες το 1982. Η έκθεση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του Νοεμβρίου του 2019. Η χρονική στιγμή της έκθεσης συμπίπτει με το χρόνο αναφοράς της ταινίας, καθώς στην εισαγωγή του Blade Runner ο σκηνοθέτης Ridley Scott μας τοποθετεί χωρικά στο Los Angeles και χρονικά στο μελλοντικό Νοέμβριο του 2019.

Η γενική ιδέα της έκθεσης δομείται γύρω από τρεις θεματικές: 

Στην πρώτη, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον τίτλο της ταινίας, τρέχουμε στην κόψη του ξυραφιού με σκοπό να αναλογιστούμε τις οριακές καταστάσεις που ζούμε αυτή την περίοδο, σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Εν συνεχεία, τίθεται το ζήτημα της εναλλαγής του σωματικού με το υπαρξιακό. Όταν οι ρέπλικες του Blade Runner αναπτύσσουν συναισθήματα, αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να πεθάνουν, κάτι που δεν ήταν προγραμματισμένες να γνωρίζουν εξαρχής. Αποκτούν έτσι υπαρξιακές ανησυχίες, τις οποίες προσπαθούν να αποκρύψουν συγκαλύπτοντας την σωματικότητα τους.

Τέλος, η ταινία παρουσιάζει το Νοέμβριο του 2019 ως ένα δυστοπικό περιβάλλον. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 που γυρίστηκε η ταινία, ήταν η πρώτη φορά που ο δυτικός κόσμος άρχισε σοβαρά να αναρωτιέται για τα αποτελέσματα του σύγχρονου τεχνολογικού πολιτισμού και καπιταλιστικού συστήματος, καθώς γίνονται εμφανείς οι πρώτες επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής, λόγω της εκτεταμένης βιομηχανικής δραστηριότητας, ένα ζήτημα το οποίο είναι κυρίαρχο σήμερα. Στο sequel του Blade Runner επιστρέφουμε στον τόπο και χρόνο της πρώτης ταινίας, όπου όλα έχουν διαλυθεί και μετατραπεί σε ένα κατεστραμμένο τοπίο, ένα scrap town.

Η παρούσα έκθεση έχει σκοπό να διερευνήσει το κατά πόσο η δυστοπία που περιγράφει ο σκηνοθέτης έχει επαληθευτεί σήμερα, καθώς και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που τέθηκαν με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της ψηφιακής εποχής, να επαναπροσδιορίσει τον διαχωρισμό μεταξύ ανθρώπινου πολιτισμού και φύσης και να εξερευνήσει το κλίμα που ζούμε, το οποίο χαρακτηρίζεται από μία γενική μελαγχολία και ένα αίσθημα τέλους, και παράλληλα να έρθει σε επαφή με μία νεο-φουτουριστική και νεο-γοτθική αισθητική, η οποία υπάρχει έντονα στη σύγχρονη αισθητική της καθημερινότητας μας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, στις 19.00-22.00, και θα λάβει χώρα σε μία πρώην Κλωστοϋφαντουργία χτισμένη το 1936 στο Βοτανικό, Κορυτσάς 39 Αθήνα.  

On the edge of the Blade we run