Η CURRENT Athens είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #5 Δημήτρης Φουτρής

Γκαλερί Art Zone 42

Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, 11635 Αθήνα www.artzone42.gr Οδήγησέ με
Εγκαίνια: 06.07.2017, 20:00
06.07.2017-29.07.2017
Προσθήκη στο ημερολόγιο 2017:07:06 20:00:00 2017:07:29 23:26:00 Europe/Athens ART begins at the end of your comfort ZONE ART begins at the end of your comfort ZONE - More informations on /el/events/event/415-art-begins-at-the-end-of-your-comfort-zone Γκαλερί Art Zone 42 Δόμνα Χανουμίδου

Η γκαλερί ART Zone 42 θα φιλοξενήσει από τις 6 ως τις 29 Ιουλίου και από τις 14 εως τις 30 Σεπτέμβρη την ομαδική έκθεση με τίτλο ART begins at the end of your comfort ZONE, σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου. Παραφράζοντας το γνωστό quote “Life begins at the end of your comfort zone” και κάνοντας παράλληλα ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της γκαλερί που φιλοξενεί την έκθεση, 33 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες καταθέτουν από ψυχής έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας αλλά και εικαστικού κοσμήματος και επιχειρούν να καταδείξουν εικαστικά τη δημιουργική υπέρβαση που καλούνται να κάνουν οι ίδιοι στην ενασχόλησή τους με την Τέχνη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 8 μμ.

Η επιμελήτρια σημειώνει σχετικά: «Το να ποιήσεις Τέχνη, δεν προϋποθέτει μόνο αδιάκοπη προσωπική άσκηση και εξέλιξη τεχνικής ή πρωτοποριακό όραμα και έμπνευση – και κατ’ επέκταση μια αδιάλειπτη δημιουργική, πνευματική μάχη με τον ίδιο σου τον εαυτό, αλλά ταυτόχρονα και μια μάχη καθημερινή, ανθρώπινη με αντίκτυπο συχνά σε ψυχολογικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, ηθικό, βιοποριστικό επίπεδο. Αυτός ο συνεχής αγώνας απέναντι στις ρεαλιστικές προεκτάσεις της ζωής απαιτεί θυσίες, απαιτεί από τον καλλιτέχνη να αψηφήσει δυσκολίες και εμπόδια πρακτικά και να τολμήσει κόντρα σε όλους και σε όλα, προκειμένου να αποτυπώσει εικαστικά τις ανησυχίες και τα όνειρα του.

Μια επίμονη σύγκρουση με δυνάμεις εξωτερικές, με τις αντιξοότητες που δημιουργεί η στείρα καθημερινότητα, συχνά με πολιτικά κατεστημένα και βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που πάνε κόντρα σε ό, τι καινοτόμο και ρηξικέλευθο μπορεί να αντιπροτείνει η Τέχνη, σε κοινωνικά στερεότυπα και συντηρητισμούς, στον σκεπτικισμό των ανθρώπων για ό, τι εμπεριέχει νεωτερικότητα και πρωτοπορία.

Είναι όμως μόνο χρέος του καλλιτέχνη να «ξεβολευτεί», να σπάσει τις δικλείδες ασφαλείας μιας συμβατικής ζωής, προκειμένου να δημιουργήσει και να καταθέσει προσωπική άποψη μέσα από το έργο του; Σαφώς και όχι. Σε μια εποχή όμως που στερείται υγιών προτύπων και ιδανικών, είναι σίγουρα χρέος του να υψώσει ανάμεσα σε άλλους και αυτός το παράστημά του μέσω της προσωπικής του γραφής, να κάνει την υπέρβαση και να εκφέρει «εικαστικό λόγο» οξυδερκή και ασυμβίβαστο. Εξάλλου όπως εύστοχα παρατηρεί και ο Έριχ Φρομ «η αναζήτηση για τη σιγουριά εμποδίζει το δρόμο για το νόημα. Η αβεβαιότητα είναι εκείνη η κατάσταση που ωθεί τις δυνατότητες να ξεδιπλωθούν».

ART begins at the end of your comfort ZONE

Nick Vavatsis, 'Faces', oil on canvas